Bejelentés


LEGGYORSABB DISCO EUROBEAT


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


AZ EUROBEAT TÖRTÉNETE

Az eurobeat története Az előzmény: az Italo Disco

Az első sikerek a nyolcvanas évek elejéről név szerint az olasz Mauro Farinához és Guiliano Crivellentéhez fűződnek.Ők hozták létre a Time Records céget, amely a legsikeresebb kiadó volt 1983-1987 között. Az „Italo”, mint elnevezés, a ZYX Music atyjaként ismert Bernhard Mikulski 1983-tól kiadott Italo Boot Mix szériájáról kapta a nevét. Ezek a megamixek az akkori német és olasz diszkóproducerek nótáiból készültek és szerte Európában nagy sikerrel játszották őket a klubokban.
A 80-as éve közepén a ZYX volt az egyetlen német lemezkiadó amely a italo disco zenék kiadásával foglalkozott. A ZYX az egész világon az italo disco legfőbb forgalmazója lett, a stílus legnagyobb részét a ZYX dobta piacra. Az italo disco teljes történetét elolvashatod itt:
Italo Disco - A nyolcvanas évek legnépszerűbb diszkóstílusaHi NRG (High-energy)

A disco és részben szintipop folytatása, a nyolcvanas évek végének pop-dance zenéje, átmeneti, hibrid műfaj, ami magába szívta a teljes ’80-as évek popkultúráját több, kevesebb sikerrel. A dobok a megszokott house-os 4/4-et hozzák, de a basszust helyettesítő szintetizátorszólamok nyolcadai már a trance ösvényein járnak. Bővebben: Hi Nrg zenékEuroBeat

A EuroBeat a house-os tánczene felgyorsított verziója. Az elemek adottak voltak, a ’80-as évek Italo dallamvilágát jól összekeverték a Hi NRG pörgésével és nem túl mély értelmű dalszövegekkel fűszerezték.
A happy hardcore-hoz hasonlóan hipergyors, csupán a vokál az ami köti a többi europop stílushoz. Az eurobeat kifejezést először Angliában használták 1986-88 táján az olaszországból származó eurodiscó hangzásra. A japánok ugyanezt a kifejezést az Európából érkező tánczenékre használták (Anglia kivételével), melyek többsége akkoriban olasz és németorszából érkezett hozzájuk.
Nevezték happy (boldog) italo disco-nak is, az USA-ban időnként hi nrg-ként forgalmazták. A stílusra jellemzőek az egy sorba rendezett oktávbasszusok, életerős, olykor vad szintiszólamok, a háttérben egyéb ütőhangszerekkel, gitár és zongora is megszólal, s ebbe rétegeződik a vokál.
A dal általában egy "intro"-val kezdődik, amit egy zenés, általában szintetizátorszólam követ, utána az első versszak amit egy "híd" vezet egy "kórus"-hoz, utána ismét a hangszerszólam, ez néhányszor ismétlődik, és a dal háromnegyede táján a szólam átmehet más dallamba, vagy megnyúlik mielőtt a befejező részhez ér.A kezdetek

Először a nyolcvanas évek második felében jelentek meg olyan zeneszámok amelyeket már nem sima disco, vagy italo, hanem italo disco hi nrg-nek nevezhetünk.1986-87-ben kezdtek feltűnni olyan előadók, akik ebben a stílusban adták elő a számaikat. Ilyenek például a Gipsy & Queen, Chip Chip, Atrium, Mike Hammer, Alpha Town.Voltak olyanok, akik addig a hagyományos italo, disco, és részben szintipop stílusban adtak elő, de később ebben a stílusban, mint Aleph, Brian Ice, Sophie, Eddy Huntington, Fred Ventura vagy Max Coveri. 1989-től újabb tehetséges előadók bukkantak fel, úgy mint King Kong & D’Jungle Girls, Baby Baby vagy Vanessa.Folytatás

A stílus – legalábbis szerintem – a kilencvenes évek elejére érte el csúcspontját, ekkor jelent meg talán a legtöbb lemez.Néhányan a legaktívabbak közül: Frank Torpedo, The Big Brother, King & Queen, F.C.F. Virginelle, Anika, Helena, Linda Ross, Mike Skanner, Victoria. A kilencvenes évek elején, még 1992-1993-ban is a hazai rádióadók közül a Danubiusban Komjáthy György révén sok pörgött, főleg a péntek délutáni műsorban.Később aztán ezek kikoptak, és manapság már alig hallani róluk.Japán

Bár a stílus Olaszországban honos és elsőként Európában terjedt el, viszonylag hamar átvették a japánok és Japánban rengeteg CD jelent meg az eurobeat stílusában, sőt ők is elkezdtek hasonló jellegű zenék készítésébe.Sorozatok

Kétségkívül a legismertebb ilyen sorozat a Super Eurobeat, amelynek első darabja 1989-ben jelent meg, s 2010 januárjában már a 200-ik jelent meg Japánban válogatáslemezekként 2 évtized slágereivel.A Super Eurobeat első 10 kötete javarészt italo-disco, később vált egyre inkább modern eurobeattá.A sorozat képlete: 2-3 rendszeres album, egy folyamatos album, 2-3 album, egy folyamatos album, 2-3 album, egy nagyobb összeállítás.

A másik sorozat amelyet a nyolcvanas évek második felében kezdtek megjelentetni a That’s Eurobeat.Ennek 1986 11. 28.-án adták ki az első lemezét az akkor divatos italo disco és szintipopos disco stílusában, az eurobeat-es számok csak később kezdtek megjelenni.Az utolsó, a 44-es számú lemezt 1994 február 21.-én jelentették meg.

A következő pedig a Maharaja Night (azon belül főleg a Hi-Nrg Revolution) volt 1992-től.3 hónaponként kibocsátottak egy albumot. Az albumokat kiterjesztették és mindegyik albumnak volt 12-13 dala. Az anyagok elég hasonlóak voltak Super Eurobeathez, bár bizonyos szempontból talán kissé nyugodtabbak. A sikerdalok közül sok megjelent a Maharaja Nighton.Ugyanakkor a Maharaja Night House Revolutiont is kibocsátották, amelyik eurobeat és house zene.Amikor a The Best Of Maharaja Night gyűjteményeket kiadták, voltak a HI-NRG mindkettőjéből való dalok és House sorozatok. Maharaja Night HI-NRG Revolution tartott 24 köteten át, azután a címet 1 album tartamára megváltoztatták Maharaja Night Euro Fire-nek, azután azt megváltoztatták Euro Fire-re, és ez tartott 2 albumig. Úgyhogy összeségében a sorozatoknak volt 27 kötetük mindennel együtt.A sorozat 1998-ig futott.

Az Eurobeat Flash sorozat kissé gyorsabb volt, és mint Super Eurobeat ez a sorozat kiterjesztett verzióként kezdődött, de később változott.Az Eurobeat Flash 2 Extended albummal kezdődött, egy folyamatos, 2 extended, folyamatos és még egy kiterjedt. Ezután a sorozatok elhagyták a kiterjesztett formátumot és a modern rádiós formát szerkesztették. A sorozat folytatódott, 24 kötet állt sok klasszikus dalból. A sorozatot igazán nehéz manapság megszerezni, az albumok többségét eladták..A sorozat 1995-től 1999-ig ment.

Amikor az Eurobeat Flash véget ért, de elindult egy hatalmas Para Para jelenség Japánban, ideje volt, hogy kapjanak egy új eurobeatösszeállítás-sorozatot.Az Euromach volt az a hiper sorozat. A sorozat darabjai 25-26 dalból keverékéből állnak, 1999-től 2001-ig tartott. Egyéb sorozatok: Eurobeat Fantasy 1-15. 1986-1992, Aerobeat-Eurobeat 1-6. 1999-2001, Eurobeat Disney 2000-2001, EuroPanic! 1-6. 2000-2001, Para Para Paradise 2001-2002, Gazen Para Para 2004-2007.A stílus fejlődése

Kezdetben az italo zene hi nrg vagy eurobeat ágát a gyorsabb tempó, magasabb bpm, de annál is inkább az énekhang sebessége emelte ki a szokványos stílusokból.Ez a sebesség a kilencvenes évek elejéig egyre fokozódott, miközben azért jelentek meg kevésbé gyors számok is.
A kilencvenes évek feldolgozási hulláma ezt a stílust is elérte, így egyre több régebbi szám jelent meg ebben a hangzásban és ez a tendencia a kétezres években is folytatódott.
A gyors alap mellett sokféle egyéni hangzás is feltűnt, egyes számok esetében némi techno, vagy más beütés, ami jót tett a változatosságnak. Miután ez a zene a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján élte fénypontját, a kétezres évekre egyre kevesebb újdonsággal szolgált.A hangzás alig változott, és bár újabb lemezek ma is jelennek meg, mára a stílus csak a kedvelői vagy fanatikus gyűjtői által keresett.

Ajánlom ezt is: Szuperdiszkó - Eurobeat slágerek

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!